HTPC/Server ideeŽn, Tips?

Door p0st op zondag 26 februari 2012 15:00 - Reacties (30)
Categorie: -, Views: 7.976

Ik ben de laatste weken na aan het denken over het in elkaar zetten van een mooie kleine HTPC/Server, waar ik het volgende mee wil kunnen:
  • Films/Series (720p/1080p) rechtstreeks op mijn TV kijken via HDMI
  • Minecraft Server draaien
  • Opslag van Films/Series zodat mijn laptop niet te vol raakt
  • Periodiek een backup maken van mijn User map van mijn laptop
Het zal dus een machine worden die naast de TV komt te staan, en constant aan zal staan. Omdat geld ook mij niet aan komt waaien is het dus wel een prť dat het systeem niet al te veel stroom gebruikt en zuinige hardware heeft. Omdat het ding geen wonderlijke dingen hoeft te kunnen zoals blijkt uit mijn lijstje, hoeft de HTPC dus ook geen top notch hardware te bevatten.

Omdat de HTPC naast mijn TV moet komen te staan, heb ik besloten dat ik graag een Mini-ITX moederboard, en een behuizing speciaal voor mITX wil aanschaffen. Na even rond te kijken kom ik op de volgende mogelijkheden uit:

Kast
Liefst niet al te duur, en zwart omdat dit bij het interieur past. Na even rond te kijken kom ik op de volgende potentiŽle kasten uit, waarvan de eerste mijn voorkeur heeft vanwege de degelijke en simpele uitstraling.

Chieftec BT-02B MiniTower, 180W, mITX
http://tweakers.net/ext/f/N5oJATGi5kD6giaysEsES1gH/full.jpg

InWin BP655 Mini-ITX, Black, 200W
http://tweakers.net/ext/f/i3OQ9cijTY7nW20K0wnKbMJZ/full.jpg

Moederboard
Eigenlijk heb ik maar 2 wensen w.b. het moederboard, enerzijds moet deze over een HDMI aansluiting beschikken zodat ik de HTPC rechstreeks op mijn TV aan kan sluiten met 1 kabel voor video & audio, en anderzijds moet deze energiezuinig zijn dus neig ik naar een mITX met on-board CPU. Deze lijkt mij een geschikte kandidaat:

Sapphire IPC-E350M1W, E350, A50M, 2xDDR3 mITX
http://tweakers.net/ext/f/jhW9dMgj1n1vbjGgcg6cgbM0/full.jpg

RAM
Qua RAM geheugen heb ik ook 2 eisen. Enerzijds moet er voldoende RAM zijn om Windows 7 fatsoenlijk te draaien, en anderzijds wil ik graag een Minecraft Server draaien dus daar moet genoeg RAM voor zijn (1GB per Server). Omdat ik goede ervaringen heb met Kingston denk ik aan de volgende:

Kingston ValueRam 4GB(2x2GB) DDR3 1066MHz CL7
http://tweakers.net/ext/f/y4uPyTOHyR5uQ9wi0Lie4974/full.jpg

HDD
Gezien de verdubbeling van de prijzen van HDD's eind 2011 is dit eigenlijk mijn grootste zorg. Ik wil graag veel opslagruimte (om aan mijn eisen te voldoen), maar wil hier niet de hoofdprijs voor betalen. Als ik rondkijk zie ik dat je voor een 1TB schijf (3.5") al gauw rond de §100 betaalt. Misschien toch maar kijken in V&A of op MP naar een 2e hands schijf?

Optische Media/Multimedia
In principe niet nodig, omdat ik Blu-rays en DVD's in principe al met mijn PS3 afspeel. Verder heb ik een Logitech Harmony One afstandsbediening en zie ik dat ik met een simpele USB-IR receiver ook de HTPC zou kunnen bedienen met de afstandbediening, ideaal! Ik heb even op eBay gekeken en deze lijkt betaalbaar en stevig genoeg

USB PC Laptop Infrared Remote Control Controller f. MCE
http://tweakers.net/ext/f/d1DnmMMSKz0KDD3KvS307TU7/full.jpg

Conclusie
Ik ben benieuwd naar jullie ideeŽn, tips, zorgpunten, wetenswaardigheden op dit gebied. Ik ben helemaal nieuw in de wereld van de HTPC, en ben dus benieuwd of mijn idee haalbaar, praktisch, handig e.d. is, en of ik nog essentiŽle dingen mis!

Kom maar op met die feedback :)

Volgende: Vote? Win bon van 25§! 07-'12 Vote? Win bon van 25§!
Volgende: PS Vita Story 02-'12 PS Vita Story

Reacties


Door Tweakers user Yorinn, zondag 26 februari 2012 15:14

Als je energiezuinig wil werken kan je denk ik het beste 1x4GB gebruiken in plaats van 2x2GB.

Door Tweakers user p0st, zondag 26 februari 2012 15:16

Yorin schreef op zondag 26 februari 2012 @ 15:14:
Als je energiezuinig wil werken kan je denk ik het beste 1x4GB gebruiken in plaats van 2x2GB.
Thanks voor de tip! Dat is dan inderdaad een beter idee :)

Door Tweakers user magiel, zondag 26 februari 2012 15:54

Dat is ook handiger als je nog eens wilt upgraden naar 8GB. Voor de prijzen van DDR3 RAM hoef je het iig niet te laten.

De kastjes die je kiest bieden niet bepaald veel ruimte voor harde schijven (respectievelijk 1 & 2). Is het niet een idee een kastje te zoeken waar bijv. 4 schijven in passen? (They exists!). Daarbij is 180 en 200w voeding wat overdreven. Ik heb ook zo'n E350 bordje, en met 5 schijven zit ik op nog geen 60w.

Door Tweakers user p0st, zondag 26 februari 2012 16:25

magiel schreef op zondag 26 februari 2012 @ 15:54:
Dat is ook handiger als je nog eens wilt upgraden naar 8GB. Voor de prijzen van DDR3 RAM hoef je het iig niet te laten.

De kastjes die je kiest bieden niet bepaald veel ruimte voor harde schijven (respectievelijk 1 & 2). Is het niet een idee een kastje te zoeken waar bijv. 4 schijven in passen? (They exists!). Daarbij is 180 en 200w voeding wat overdreven. Ik heb ook zo'n E350 bordje, en met 5 schijven zit ik op nog geen 60w.
Hmm inderdaad, ik ben overtuigd w.b. het RAM geheugen :D

En inderdaad het zijn vrij kleine kastjes, enerzijds wil ik graag een zo klein mogelijke kast maar er moet idd wel voldoende ruimte zijn voor HDD's.. Heb jij suggesties voor kastjes die niet veel groter zijn maar wel meer HDD ruimte bieden?

Wat de voeding betreft, het wattage wordt bepaald door je hardware toch? Dus als je CPU, MB, RAM, HDD's e.d. maar 50W gebruiken dan gebruikt de voeding toch ook 50W? Of is het slimmer om net als jij een kast te kopen met +/- 100W voeding?

[Reactie gewijzigd op zondag 26 februari 2012 16:25]


Door Tweakers user Roytoch, zondag 26 februari 2012 16:34

Evt voor de zekerheid een paar euro meer betalen voor een E350 mobootje met Optical audio? Nu nog niet nodig misschien maar wellicht ooit in de toekomst wel gewenst.

Is trouwens een heerlijk platform voor een mediacentertje. Met 2 WD 2TB EARS schijven doe ik dit aan verbruik:
Activity - Old PSU - Pico PSU
Peak @ start - 56W - 34W
Idle @ desktop - 35W - 27W
720P Movie - 36W - 26W
1080P Movie - 37W - 26W

Waarbij de oude psu een codegen400W was, en de nieuwe een 90W picopsu. Verbruik valt dus heel erg mee!

En ja, 50W aan hardware verbruikt 50W op je voeding, ook al heb je een 400W voeding, maar je hebt ook rekening te houden met efficientie. Als je een overbodig zware voeding (of van een slecht merk) hebt is je efficientie dusdanig laag dat je alsnog een behoorlijk pak meer gaat verbruiken. Bij mij, zoals je in het voorbeeldje hierboven ziet, scheelde het 25% ongeveer, toch best veel.

[Reactie gewijzigd op zondag 26 februari 2012 16:36]


Door Tweakers user p0st, zondag 26 februari 2012 16:40

Hmm dat is inderdaad misschien wel een goed idee! Ik heb een setje Edifier speakers staan die een S/PDIF ingang hebben in de sub dus dat is wel een strak plan :)

Netjes dat verbruik, dit laat ook wel weer zien dat ik beter een kastje kan kopen met 75-100W zodat ik geen picopsu nodig heb..

Door Tweakers user Rowdy.nl, zondag 26 februari 2012 18:10

Spit dit topic op GoT eens door: [BBG aanschaf] HTPC

Heel veel interessante info Ťn heel veel erg specifiek advies... :)

Door Tweakers user YggY, zondag 26 februari 2012 18:45

Ik weet dat het niet de goedkoopste oplossing is, maar ik kan je het scheiden van HTPC en storage/server van harte aanbevelen. Enerzijds krijg je zo een enorm rustige HTPC (met 2,5" HD, mogelijk zelfs SSD?), die dedicated je HT kan bedienen, en anderzijds heb je dan een server die je een grote kast kan geven, kan uitbreiden tot je een ons weegt, en ergens kan wegstoppen waar t lawaai geen issue is.

Just food for thought.

Door Tweakers user Beatboxx, zondag 26 februari 2012 18:56

Heb je al over het OS nagedacht? Als ik jou was zou ik lekker ubuntu gaan draaien, zet je boxee(krijg je geen update's meer voor overigens) of XBMC op, backuppen doe je met een cronjob van rsync (map mounten via samba), misschien nog een torrent-servertje erbij en een Minecraft server is erg makkelijk op Ubuntu.

Door Tweakers user i-chat, zondag 26 februari 2012 19:33

/met YggY, raad ik ook aan je media pc en je download / opslag pc te splitsen...

ik heb inmiddels wat ervaring met een dergelijke opzet, in mijn geval een oud pctje 939 dualcore met 1,5gb ram en een moderne vga kaart voor de hardware acceleratie).. en een 20euro 4gb sata schijfje, met bedroevend lage lees- en schrijf snelheden -
maar met openelec heb ik alsnog bijna instant boot... bovendien is het een embedded linux achtig systeem waardoor ik met maar 1gb ram nog steeds uit de voeten kan...

dan kun je daarnaast gewoon een simpel nasje draaien (freenas werkt perfect als file / download en eventueel upnp servertje )

Door Tweakers user Remz, zondag 26 februari 2012 20:07

Ik heb dit een tijd geleden ook gedaan.
Een mooi smal kastje voor in de meterkast.

Uiteindelijk heb ik toen gekozen voor:
Intel G840 @ 2,8 Ghz
2x 4GB Kingston ValueRam
Samsung Spinpoint F4EG(2TB)
MSI H61I-E35
Be Quiet SFX 300w

Ik heb hier een 30 man minecraft server op kunnen draaien zonder enige problemen, en draai me e-mail server, websites, Ventrilo, WIld Media Server en download bak.

Van wat ik aan energie heb gemeten ligt het zo rond de 40w.
En er zit genoeg kracht in om zowel een film naar mijn Playstation 3 te streamen en tegelijkertijd een film naar de Sony TV te streamen(die staat ergens anders). 1080p red hij ook met gemak.

Door Tweakers user p0st, zondag 26 februari 2012 21:30

Rowdy.nl schreef op zondag 26 februari 2012 @ 18:10:
Spit dit topic op GoT eens door: [BBG aanschaf] HTPC

Heel veel interessante info Ťn heel veel erg specifiek advies... :)
Thanks! Ga ik zeker eens aandachtig doornemen om te kijken of ik daar nog tips vandaan kan halen!
YggY schreef op zondag 26 februari 2012 @ 18:45:
Ik weet dat het niet de goedkoopste oplossing is, maar ik kan je het scheiden van HTPC en storage/server van harte aanbevelen. Enerzijds krijg je zo een enorm rustige HTPC (met 2,5" HD, mogelijk zelfs SSD?), die dedicated je HT kan bedienen, en anderzijds heb je dan een server die je een grote kast kan geven, kan uitbreiden tot je een ons weegt, en ergens kan wegstoppen waar t lawaai geen issue is.

Just food for thought.
Hmm dat is een optie, alleen heb ik hier niet zoveel ruimte dat ik veel hardware kwijt kan (2 kamer appartementje in Utrecht), dus een grote kast als server gaat 'em sowieso niet worden. Verder is dat natuurlijk ook weer een flinke investering en ik weet niet of ik het dat waard vind :)
Beatboxx schreef op zondag 26 februari 2012 @ 18:56:
Heb je al over het OS nagedacht? Als ik jou was zou ik lekker ubuntu gaan draaien, zet je boxee(krijg je geen update's meer voor overigens) of XBMC op, backuppen doe je met een cronjob van rsync (map mounten via samba), misschien nog een torrent-servertje erbij en een Minecraft server is erg makkelijk op Ubuntu.
Hmm dat is misschien nog niet eens zo'n slecht idee, Linux i.p.v. Windhoos, en bovendien is het ook wel weer eens leuk om wat met Linux te freubelen :)
i-chat schreef op zondag 26 februari 2012 @ 19:33:
/met YggY, raad ik ook aan je media pc en je download / opslag pc te splitsen...

ik heb inmiddels wat ervaring met een dergelijke opzet, in mijn geval een oud pctje 939 dualcore met 1,5gb ram en een moderne vga kaart voor de hardware acceleratie).. en een 20euro 4gb sata schijfje, met bedroevend lage lees- en schrijf snelheden -
maar met openelec heb ik alsnog bijna instant boot... bovendien is het een embedded linux achtig systeem waardoor ik met maar 1gb ram nog steeds uit de voeten kan...

dan kun je daarnaast gewoon een simpel nasje draaien (freenas werkt perfect als file / download en eventueel upnp servertje )
Thanks voor de input maar zoals ik hierboven ook al aangaf bij de reactie van YggY is dat me net even te veel van het goede, zowel qua uitgaven als qua ruimte die ik hier heb. Daarbij heb ik nog een vriendin die niet amused is als ik het hele appartement vol PC's bouw, gelukkig gaat ze akkoord met een HTPC haha :P
Remz schreef op zondag 26 februari 2012 @ 20:07:
Ik heb dit een tijd geleden ook gedaan.
Een mooi smal kastje voor in de meterkast.

Uiteindelijk heb ik toen gekozen voor:
Intel G840 @ 2,8 Ghz
2x 4GB Kingston ValueRam
Samsung Spinpoint F4EG(2TB)
MSI H61I-E35
Be Quiet SFX 300w

Ik heb hier een 30 man minecraft server op kunnen draaien zonder enige problemen, en draai me e-mail server, websites, Ventrilo, WIld Media Server en download bak.

Van wat ik aan energie heb gemeten ligt het zo rond de 40w.
En er zit genoeg kracht in om zowel een film naar mijn Playstation 3 te streamen en tegelijkertijd een film naar de Sony TV te streamen(die staat ergens anders). 1080p red hij ook met gemak.
Kijk dat klinkt goed! Ik zal de specs onthouden zodat ik weet wat ik nodig heb. hopelijk voldoet een on-board CPU ook, want dat vind ik zo mooi aan deze mITX bordjes :)

Door Tweakers user i-chat, zondag 26 februari 2012 23:03

als die onboard cpu een amd apu, dan moeten die prima kunnen concureren met de intel G serie's. en zouden als platform door de betere gpu zowiso beter zijn...

als je dan toch maar 1 pc wilt kun je even kijken wat er allemaal exact mogelijk is met openelec je hebt namelijk wel torrent en sanbzd+ mogelijkheden (middels xbmc plugins)- maar hoe goed die zijn, op dat platfrom heb ik niet geprobeerd...

ook met xbmc-live kun je best veel beginnen, maar die is aanzienlijk zwaarder, (en toch lichter dan een hele ubuntu desktop).

Door Tweakers user Roytoch, zondag 26 februari 2012 23:43

ichat: Ik denk dat openelec te narrow is voor TS ivm het mogelijk draaien van een minecraft server. Dan kom je met xbmclive verder, daar zit veel meer ubuntu onder uiteindelijk. Je kan ook een ubuntu installeren en dan xbmc als window manager ipv gnome gebruiken, dan heb je helemaal een volle ubuntu onder de hood. Logischerwijs zwaarder maar dan kan je wel een minecraft server draaien.

Door Tweakers user p0st, maandag 27 februari 2012 09:08

Thanks heren voor de tips, ik heb openelec of XBMC (Live) verder nog nooit gedraaid, maar het werkt dus beter dan Windows Media Center? Weten jullie ook of XBMC srt subtitles ondersteunt?

Wat zijn verder de voordelen van het draaien van Linux in plaats van Windows op de HTPC? Wordt deze sneller/zuiniger of is er een andere reden?

Door Tweakers user Hennie-M, maandag 27 februari 2012 09:38

Mijn ervaring met HTPC's is is dat het vooral erg betrouwbaar en stabiel moet zijn. Als je nu nog geen ervaring hebt met Linux moet je dat misschien niet gaan gebruiken op je HTPC want (en dat is mijn ervaring) als je terugkomt van een lange dag op werk/studie en je wilt even ontspannen met een serie en je komt er dan achter dat er vanalles opeens niet meer werkt en je moet een half uur prutsen omdat je simpele linux commando's niet kent dat je al snel de hele boel overboord zet. Ik ben inmiddels aan de 4e htpc bezig en ik ben nog steeds niet volledig tevreden. (HP Microserver met een extra videokaart) Zo'n low voltage cpu is gewoon niet krachtig genoeg voor mediaportal of xbmc als je er ook nog een flinke bal addons mee wilt gebruiken. Overigens ben ik wel erg blij met mijn ubuntu server installatie die op een vm staat. Alle services draaien daar vanaf en dat is echt enorm stabiel.

Door Tweakers user vespino, maandag 27 februari 2012 10:09

Ik ben ook al een tijdje op zoek, echter is mijn eis dat ik een dual dvb-c tuner wil hebben. Wat zouden jullie aanraden op basis van het bovenstaande? Of is dat onmogelijk?

Door Tweakers user Tsurany, maandag 27 februari 2012 10:21

Ik zou geen Fusion systeempje nemen. Die missen echt CPU kracht bij taken zoals een minecraft servertje draaien.

Door Tweakers user p0st, maandag 27 februari 2012 11:24

Hennie-M schreef op maandag 27 februari 2012 @ 09:38:
Mijn ervaring met HTPC's is is dat het vooral erg betrouwbaar en stabiel moet zijn. Als je nu nog geen ervaring hebt met Linux moet je dat misschien niet gaan gebruiken op je HTPC want (en dat is mijn ervaring) als je terugkomt van een lange dag op werk/studie en je wilt even ontspannen met een serie en je komt er dan achter dat er vanalles opeens niet meer werkt en je moet een half uur prutsen omdat je simpele linux commando's niet kent dat je al snel de hele boel overboord zet. Ik ben inmiddels aan de 4e htpc bezig en ik ben nog steeds niet volledig tevreden. (HP Microserver met een extra videokaart) Zo'n low voltage cpu is gewoon niet krachtig genoeg voor mediaportal of xbmc als je er ook nog een flinke bal addons mee wilt gebruiken. Overigens ben ik wel erg blij met mijn ubuntu server installatie die op een vm staat. Alle services draaien daar vanaf en dat is echt enorm stabiel.
Okay dan is een windows 7 optie misschien toch beter voor mij inderdaad, want ik kan me altijd ergeren als je lekker een filmpje wil gaan kijken en je moet eerst weer een tijdje klooien voordat het goed werkt :P
Tsurany schreef op maandag 27 februari 2012 @ 10:21:
Ik zou geen Fusion systeempje nemen. Die missen echt CPU kracht bij taken zoals een minecraft servertje draaien.
Thanks voor de tip, maar doet een Atom het beter dan?

Door Tweakers user Blokker_1999, maandag 27 februari 2012 11:27

Tsurany schreef op maandag 27 februari 2012 @ 10:21:
Ik zou geen Fusion systeempje nemen. Die missen echt CPU kracht bij taken zoals een minecraft servertje draaien.
Hoeveel kracht kan zo een server nu nodig hebben? Fusion heeft zich bij mij al bewezen als een zeer veelzijdig en krachtig platform dat voor de meeste taken inzetbaar is. En dat voor een volledig passief gekoeld systeem.(in mijn geval dan toch)

Door Tweakers user iamzero456, maandag 27 februari 2012 12:18

Ik zou net even wat meer geld uitgeven voor een moederbord met een passieve CPU koeler, als je dan de de hardeschijven ophangt in elastieken (of een enkele SSD aanschaft) is de computer helemaal geruisloos.

pricewatch: LC-Power LC-1340mi

Meer dan 75W zal je niet verbruiken met een passieve e350 bord.


Door Tweakers user p0st, maandag 27 februari 2012 12:35

Thanks voor de tip lamzero, ik heb zelf ook al even zitten kijken naar een passief gekoeld mobo'tje, zelf kwam ik op dezelfde uit als jij maar dan de deluxe versie. De vraag is of het extraatje van bluetooth en wlan de 50 euro extra daarvan waard zijn. Thanks voor het meedenken!

edit: ik zie dat de Asus E35M1-M mATX is in plaats van mITX, en dat de Deluxe wel weer mITX is. Scheelt toch weer wat ruimte :)

[Reactie gewijzigd op maandag 27 februari 2012 12:38]


Door Tweakers user onok, maandag 27 februari 2012 12:49

Een minecraft server is nog best wel zwaar! Vergis je daar niet in. Dit platform bied niet erg veel CPU power. Ik zou trouwens sowieso een E450 halen dan en geen E350. De E350 is al wat verouderd en kan het namelijk nog moeilijk hebben met 1080p, in de hoogste bitrates.
Je zou ook kunnen kijken naar een Core i3 systeempje. Die zijn ook best zuinig, maar dan heb je wel wat meer cpu power.

Door Tweakers user p0st, maandag 27 februari 2012 12:59

Hmm de keuze wordt niet makkelijker zo :P
Over de minecraft server twijfel ik nog. Aangezien ik het toch vrijwel niet speel en het altijd mogelijk is om de server op mijn laptop te draaien indien het nodig is (XPS15z met Core i7 en 8GB RAM)

Dus dan zou het puur een HTPC worden met een grote HDD om naast media center ook backups op te kunnen maken en als opslag voor films/series e.d. te dienen.

Door Tweakers user Aragornwj, maandag 27 februari 2012 14:57

Kijk anders eens naar een HP Proliant Microserver N40L. Verbruikt weinig stroom, dual-core AMD CPU passief gekoeld, PCI-e 2 16x slot voor passief gekoelde videokaart (met beperkte beschikbare wattage, maar genoeg fora waar je 1080P compatible kaarten kan vinden)., ruimte voor 4 disken, etc.

Ik draai dit systeem nu als NAS (heb al een dedicated HTPC) maar ben er erg tevreden over.


Door Tweakers user Silent7, dinsdag 28 februari 2012 13:09

pricewatch: Asrock E350M1

moederbord van je keuze heeft geen optische audio, dat heeft toch altijd mijn voorkeur om een htpc aan het audiosysteem te hangen om kansen op brommen tegen te gaan.


pricewatch: Antec ISK 310-150
Dit is een mooie kast, want je ziet hem toch staan en dan spreekt zo'n 10cm hoog zilver kastje wel aan, je hebt een notebookdrive nodig en een ijzerzaag, want de binterne beugel waar je zonder enig probleem 2 notebook hds en 1 slimline dvdbander in kwijt kan is out fo the box niet geschikt om een grote desktopschijf in te hangen, twee kleine randjes wegzagen en het gaat prima.
Trouwens, de 80mm fan in deze behuizing is stil en zorgt met de voeding voor een nette airflow, een passief moederbord zou er zonder probleem inkunnen. Eerder genoemde asus deluxe is een prachtibord en heel compleet maar wel duurder.

Door Tweakers user p0st, dinsdag 28 februari 2012 13:45

Aragornwj schreef op maandag 27 februari 2012 @ 14:57:
Kijk anders eens naar een HP Proliant Microserver N40L. Verbruikt weinig stroom, dual-core AMD CPU passief gekoeld, PCI-e 2 16x slot voor passief gekoelde videokaart (met beperkte beschikbare wattage, maar genoeg fora waar je 1080P compatible kaarten kan vinden)., ruimte voor 4 disken, etc.

Ik draai dit systeem nu als NAS (heb al een dedicated HTPC) maar ben er erg tevreden over.
Dankjewel voor deze suggesties, maar ik vind het wel leuk om zelf iets in elkaar te zetten dus ik ga sowieso geen kant-en-klare HTPC/Server kopen, maar toch bedankt!
Silent7 schreef op dinsdag 28 februari 2012 @ 13:09:
pricewatch: Asrock E350M1

moederbord van je keuze heeft geen optische audio, dat heeft toch altijd mijn voorkeur om een htpc aan het audiosysteem te hangen om kansen op brommen tegen te gaan.

pricewatch: Antec ISK 310-150
Dit is een mooie kast, want je ziet hem toch staan en dan spreekt zo'n 10cm hoog zilver kastje wel aan, je hebt een notebookdrive nodig en een ijzerzaag, want de binterne beugel waar je zonder enig probleem 2 notebook hds en 1 slimline dvdbander in kwijt kan is out fo the box niet geschikt om een grote desktopschijf in te hangen, twee kleine randjes wegzagen en het gaat prima.
Trouwens, de 80mm fan in deze behuizing is stil en zorgt met de voeding voor een nette airflow, een passief moederbord zou er zonder probleem inkunnen. Eerder genoemde asus deluxe is een prachtibord en heel compleet maar wel duurder.
Dat noemde iemand anders inderdaad ook al, ik ben overtuigd en ga sowieso een mobo halen met optische audio, wellicht inderdaad de Asus Deluxe. Overigens vind ik die kast ook erg mooi, ziet er sjiek uit en niet plastic achtig :)

[Reactie gewijzigd op dinsdag 28 februari 2012 13:45]


Door Tweakers user Hakker, dinsdag 28 februari 2012 19:06

Optisch audio heb je niet nodig als je alles naar de versterker/receiver gaat sturen met HDMI. AMD ondersteund namelijk wel volledige 7.1 audio over de HDMI output. in tegenstelling tot Intel.

Wat betreft E350 of E450... het maakt geen barst uit de E450 heeft 60 MHz meer en 1080P wordt gewoon gebruik gemaakt van de GPU. Ik kom niet boven de 40% CPU uit.

Wil je een minecraft server is hij minder geschikt. Je kan er een man of 5-6 op hebben maar dan vindt ie het niet leuk meer worden maar om als een kleine vrienden server te draaien meer dan genoeg. Het ligt er ook aan welke plugins je draait bv.

Reageren is niet meer mogelijk