PS Vita Story

Door p0st op zaterdag 25 februari 2012 17:49 - Reacties (5)
Categorie: -, Views: 3.424

Vorige week woensdag was het zover: Nadat ik een paar weken eerder de pre-order kit had aangeschaft mocht ik eindelijk mijn PS Vita ophalen bij de Mediamarkt op Hoog Catharijne (Utrecht). Met mijn bon in aanslag loop ik naar de dichtstbijzijnde medewerker (een jongen van een jaar of 20 gok ik), die me vriendelijk te woord staat en op zoek gaat naar mijn pre-order pakketje.

Na enige minuten zoeken en nog eens dezelfde dozen doorspitten komt de medewerker tot de conclusie dat hij er echt niet tussen zit, dus wordt er gewoon een Vita (Wi-Fi) uit het rek gepakt, met excuses dat ze mijn bon zijn kwijtgeraakt. No biggie, het blijft hetzelfde apparaat, so I don't care :D

De jongen vraagt vriendelijk of ik weet dat bij de aanschaf van een Vita de 2e game geheel gratis is. Wist ik niet, dus dat kwam heel mooi uit. Intussen deed iets in mijn hoofd 1+1 = 2+2? dus ik vraag of 2 kopen 2 gratis ook een mogelijkheid is. De jongen twijfelt even, maar gezien het issuetje met mijn kwijtgeraakte bon gaat hij hier mee akkoord, nice!

Vervolgens langs het rek games/accessoires lopen en 4 games + 16GB memory card meepakken (by the way, §49 voor 16GB lolwut?). Het zijn Uncharted, ModNation Roadtrip, Rayman Origins en Virtua Tennis 4 geworden. Even langs de kassa om het geheel af te pinnen zonder te veel na te denken over de aderlating die mijn rekening binnen enkele seconden ondergaat, en op naar huis!

Thuisgekomen gelijk uitpakken natuurlijk. Het valt me op dat het geheel mooi compact ingepakt is, met een overvloed aan paperassen in velerlei talen erbovenop. Het meest opvallende vind ik de adapter/oplader, die in 3 stukken verdeeld is: een klein rechthoekig kastje voor de tranformator, en een stroomkabel en een USB-Vita kabel die je beide in de transformator plugt. Wel handig, want zo heb je gelijk een USB-Vita en Adapter-Vita kabel in 1 zoals ook bij de smartphones van tegenwoordig te vinden is.

Na de eerste keer opstarten en configureren staat er gelijk een update (1.61) klaar, die ik dan ook gelijk maar gedownload en geÔnstalleerd heb. Het eerste dat opvalt is toch wel de vloeiendheid van de UI. Deze is vergelijkbaar met die van Android 4.0/iOS en voelt dus zeer prettig aan. Samen met het scherpe OLED scherm is het een genot om naar te kijken, al ben ik wel wat verwend met de PPI/resolutie van mijn Galaxy Nexus, dus het is allemaal net iets karteliger en grover, maar zeker een enorme verbetering t.o.v. de PSP en de (3)DS.

Het toevoegen van een extra (en nu ook eindelijk echte!) analoge stick is echt een plezier, vooral bij spellen als Super Stardust Delta en Uncharted zijn deze in mijn ogen onmisbaar. Het (capacitieve) touchscreen reageert snel en accuraat, zo gaat typen vloeiend en foutloos en ook de menubediening gaat prima. Van het achtertouchpad weet ik nog niet zo goed wat ik hiervan moet denken, het voelt nu vooral nog erg gimmicky aan en ik kan me eigenlijk niet meer voorstellen dan dat het handig is om deze voor te programmeren als L2/R2 en L3/R3 toetsen, om zo de functionaliteit van een volwaardige controller na te kunnen bootsen bij spellen zoals Call of Duty of Battlefield.

Zijn er dan geen minpunten aan de PSVITA? Tuurlijk wel! Zo is het apparaat iets lichter dan de originele PSP1000, maar op een of andere manier krijg ik toch een soort van tintelend gevoel in mijn armen/handen als ik er te lang achter zit. Ik weet niet hoe dit precies kan, ik denk omdat het apparaat niet iets anders vasthoudt dan de PSP, en

Verder zijn de A-titel spellen nou niet echt goedkoop, tussen de 25 en 50 euro. Ik had het geluk dat ik gebruik kon maken van de Mediamarkt actie en dus 4 spellen voor 80 euro heb, maar ik had stiekem wel gehoopt dat de PS Vita titels ergens tussen de 20-30 euro max zouden kosten. Gelukkig zijn er naast deze A-titels ook nog genoeg leuke games in de Store te vinden, zoals MotorStorm RC (5,99) en Super Stardust Delta (7.99), waar ik me ook al goed mee vermaakt heb.

Wat me ook opvalt is dat de laadtijden van spellen vrij lang zijn, voor een apparaat dat met gamecards werkt en niet met UMD's zou je verwachten dat het allemaal wat vlotter gaat omdat het geen media van een schijfje hoeft te laden maar het direct van flash geheugen in kan laden, maar dat valt dus een beetje tegen.

Ik ga verder geen vergelijkingen maken met tablets, omdat ik van mening ben dat de Vita een hele andere markt bedient dan de tabletmarkt, namelijk de (casual) gamer, die het niets vindt om alle spellen puur met een touchscreen te spelen en wat meer diepgang in zijn spellen verwacht dan een typische tablet game. Ongetwijfeld zal er Angry Birds naar de Vita komen (nu ook al Plants Vs. Zombies) maar de A-titels hebben onnoemelijk veel meer diepgang dan de Android/iOS games die op de markt zijn.

Mochten jullie verder nog vragen hebben over de Vita, stel ze dan in de comments hieronder en ik zal ze zo goed mogelijk proberen te beantwoorden :)

Thanks for reading!

Volgende: HTPC/Server ideeŽn, Tips? 02-'12 HTPC/Server ideeŽn, Tips?
Volgende: Hello World! 01-'12 Hello World!

Reacties


Door Tweakers user Andros, zaterdag 25 februari 2012 19:03

Je geeft aan dat het laden traag is, ondanks het gebrek aan UMD. De UMD drive verbruikt inderdaad meer dan cartridges maar waarom zou dat uit moeten maken met de laadtijden? Een accu is toch een accu?

Door Tweakers user p0st, zaterdag 25 februari 2012 19:04

Andros schreef op zaterdag 25 februari 2012 @ 19:03:
Je geeft aan dat het laden traag is, ondanks het gebrek aan UMD. De UMD drive verbruikt inderdaad meer dan cartridges maar waarom zou dat uit moeten maken met de laadtijden? Een accu is toch een accu?
Ik bedoel het laden van de spellen, loading zeg maar :) ik pas het ff aan in het bericht zodat het wat duidelijker is!

Door Tweakers user razorrobot, zondag 26 februari 2012 14:42

Leuk geschreven verhaal.


Door Tweakers user p0st, zondag 26 februari 2012 15:01

Thanks!
Kan geregeld worden :) ik ga zo wel even wat plaatjes schieten :)

Reageren is niet meer mogelijk